Aika ennen vaihtoa

Minkälainen on kesä ennen vaihtoa? Vietin kahdeksan kuukautta lukion jälkeen Espanjassa vapaaehtoistöitä tehden. Muutin silloinkin Espanjaan elokuun alussa. Tämän kokemuksen pohjalta ajattelin vaihtoakin edeltävän kesän olevan auvoinen Helsinkikesä, jolloin arvostan omaa elämääni ja Suomea enemmän.

Osaltaan tämä on toteutunut. Nyt kun lähtöön on hieman alle kuukausi, todellakin arvostan rakasta ja turvallista Suomea enemmän sekä ymmärrän läheisteni merkityksen vieläkin suuremmin. Nautin jo nyt siitä, että voin kävellä Helsingissä yksin keskellä yötä kotiin eikä minun tarvitse jännittää maanjäristyksiä. Nautin siitä, ettei sulaudun täällä massaan tai että en joudu pelkäämään taskuvarkaita. Nämä "huoleni" tietenkin perustuvat vain siihen, mitä olen kuullut Chilestä sekä kokemuksiini Espanjasta. Asuessani Espanjan maaseudulla olin sen verran eksoottinen näky katukuvassa, että minua tuijotettiin paljon. Siksi arvelen, että paistan Chilessä vaaleuttani vieläkin enemmän. Mutta se minkälainen oma kokemukseni Chilestä todellisuudessa on, selviää vasta elokuussa.

Toisaalta vaihtoon lähteminen on ollut minun kohdallani hyvin erilaista kuin vapaaehtoistöihin lähteminen. Oltuani vapaaehtoisena EVS-ohjelman kautta suurimmat käytännön järjestelyt sijoittuivat pelkästään hakuvaiheeseen. Kun minut oli hyväksytty, en joutunut ostamaan edes lentoja itse. Myös asunto ja ruokarahat tulivat suoraan ohjelman ja järjestön kautta. Vaihtoon lähtemiseen on kuulunut paljon enemmän käytännönjärjestelyitä, jotka ovat aiheuttaneet hieman stressiä.

Keskeisimmät käytännön järjestelyt liittyvät viisumin hankkimiseen sekä asunnon löytämiseen. Opiskelijaviisumia varten tarvitaan lääkärintodistus, rikosrekisteriote (Tilaa täältä,), passikuvat, todistus opintotuesta (tilaa Kelan asiointipalvelun viestit osiosta),  todistus liikkuvuusopintorahasta, yliopiston hyväksymiskirje ja passi. Viisumin hankinnasta teki hieman haastavaa Chilen suurlähetystön sivujen sekavuus. Kalastelinkin suurimman osan viisumin hankintaan vaadittavista tiedoista vanhoista vaihtariblogeista.

Asunnon hankintaa stressasin ehkä jopa liikaakin. Chilen asuntotilanne vaikuttaa olevan hyvin erilainen kuin Suomessa. En ikimaailmassa neuvoisi jotain vaihtaria tulemaan aluksi Suomeen asustelemaan hostelliin ja etsimään asuntonsa ensimmäisen vaihtoviikon aikana. Chilessä tämä vaikuttaa kuitenkin olevan hyvin tavallista, sillä jaettuja kalustettuja asuntoja on koko ajan tarjolla hyvinkin paljon. Hyviä facebook-ryhmiä asunnon löytämiseen ovat esimerkiksi: Room mate and flat finder- Providencia- Lastaria- Las Condes -Vitacura ja  Room Mate and Flat Finder Chile. Stressasin asunnon hankinnassa erityisesti sitä, että halusin asunnon olevan turvallisella alueella sekä lähellä metroa, sillä kampukseni on suhteellisen kaukana keskustasta. Halusin myös, että kämppiksistä ja kodista tulisi turvallinen olo ollessani niin kaukana kotoa. Lopulta löysinkin ihanan oloisen kodin Providenciasta lähellä metropysäkkiä, mistä pääsen suoraan metrolla kampukselleni. Erityisen kämpästäni teki se, että tulevat kämppikseni halusivat tietää paljon minusta ja puhuimme jo skypessäkin etukäteen. Vieläkin luksuksemman kämpästä teki se, että kolmas kämppiseni on viiruraidallinen kissa, johon aion purkaa hyvin paljon hellyyttä ikävöidessäni läheisiäni Suomessa.

Toisaalta lähtö on siitäkin erilainen, että tiedän jo minkälaista on muuttaa yksin ulkomaille. Tiedän miltä ikävä tuntuu vatsan pohjassa ja kun tuntee itsensä hieman hölmöksi puhuessaan vierasta kieltä. Siksi nyt onkin vapauttavaa lähteä vaihtoon, sillä espanjan kielen tasoni on jo valmiiksi suhteellisen hyvä. Ihanaa on myös se, että yliopistossani on lisäkseni liuta muita vaihtareita ilman ystäviä. Eli en varmasti jää ilman seikkailukavereita. Vapaaehtoistyössä tälläista valmista sosiaalista aukkoa ei ollut olemassa ja juuri se teki kielen lisäksi alkuvaiheesta haasteellista.

Nyt kun suurimmat käytännönjärjestelyt on hoidettu tunnen aidosti olevani lomalla. Edessä häämöttävä vaihto tuntuu jännittävältä seikkailulta ja mahdollisuudelta tutustua itseeni entistä syvemmin. Haluan nähdä mitä Chilellä on tarjottavana ja päästä sukeltamaan Chilen kulttuuriin ja luontoon. Haluan tutustua muihin vaihtareihin, ihmetellä elämää ja ikävöidä. Haluan lähteä ja palata takaisin.

Ps. Täältä löytyy hyvä selostus viisumin hankinnasta: http://chilindrineraenchile.blogspot.fi/2013/07/viisumin-haku-chileen-tyoharjoittelua.html




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mikä on yllättänyt vaihdossa?

Matkailijan Chile

Mitä Chile jätti minuun? Eli paluu Suomeen